2009. szeptember 30., szerda

Tud e valaki követ dobni a keramikusok állóvízébe ?

Hetek óta azon gondolkodom, hogy mi lehet az oka annak, hogy a keramikusok és fazekasok, de még a kerámia ipar egyéb hivatásos szereplői - üzemek és gyárak, nonprofit szervezetek - miért is kerültek abba a döbbent csendbe ami körülvesz bennünket. Alig hallani hangukat a szakmai szervezetekben; nem követelnek nagyobb teret az ipartestületekben; nem láthatók az új ötletek, vagy megoldási javaslatok. Vagy csak én nem hallom ? Vagy csak hozzám nem jut el hírük ? Aligha.
Félek attól, hogy ez a bénultság a fazekasok és keramikusok, vele együtt a szakma tartós betegségét, jobb esetben gyengélkedését jelzi. Nem hiszem, hogy a megélhetésért folytatott "könyörtelen" küzdelem a legfontosabb oka a pezsgőbb szakmai közélet hiányának. Nem gondolom, hogy a megélhetési-piacon külön -külön megvívott egyéni harcok veszik el az erőt a közösben végezhető munkától. Ellenben úgy gondolom, hogy összefogás nélkül minden egyéni panasz - bármilyen hangos is az - csak nyafogásként hallik. Úgy vélem, hogy a szakmai ( civil ) szerveztek megerősödése és öntevékeny munkája nélkül alig marad fenn valami a fazekas-keramikus szakmából. Későbbi néprajzkutatóink - ha egyáltalán lesznek még ilyenek - aligha találnak értékelendő tárgyakat ezekből az évtizedekből. Nem tudom miből fognak akkor szegények megélni

1 megjegyzés:

  1. igen, lehet követ dobni! Szerintem csak a "vonalvezetésen kellene változtatnotok" mindenetek megvan a hatékonyság eléréséhez ! Megértem az erőltetett hagyomány tisztelgést, de borzalmasan, és célszerűtlenül elavultak a jelenlegi kerámia termékek. Most nem akarok senkit kerámia Iphone tartó gyártására buzdítani, de írjátok be a google-ba: Zaha Hadid nézzetek szét új formák után, és haladjatok a korral, gondoljátok át milyen tömegtermékek fogynak jól a jelenlegi piacokon és ezekhez hogyan lehet hatékonyan integrálódni. (elektronika felé bátran nézzetek szét) Új útra kel lépni, lehet hogy sok a buktató, de csinálni kell a dolgokat, és nem a hagyományok követésével párhuzamosan siránkozni!

    VálaszTörlés